Animalele de companie oferă numeroase beneficii emoționale și psihologice pentru stăpânii lor, în special pentru cei care suferă de boli mentale. O cercetare efectuată de Universitatea din Manchester evidențiază că animalele de companie pot oferi un confort semnificativ persoanelor cu afecțiuni precum schizofrenia sau boala bipolara. Aceste animale furnizează o companie constantă și un devotament greu de egalat de oameni, ajutând la ameliorarea simptomelor și oferind o rutină structurată care poate fi esențială pentru binele emoțional.

Pana cand o persoana nu iubeste un animal, o parte din sufletul sau ramane adormita, scrie Anatole France. Cei care au avut – si care au iubit cu adevarat – un animal de companie recunosc ca formeaza cu acestea o legatura cu totul speciala.
Animalele ne iubesc intr-un mod necomplicat si neconditionat.

Ne ofera caldura si un scop. Depind de noi. Ne incurajeaza sa vedem lumea prin niste ochi mai putin cinici.

Se pare ca acestea ne-ar putea ajuta sa facem fata si bolilor mentale severe.

Un studiu publicat in Psihiatrie BMC a descoperit ca animalele de companie erau numite de cei care sufereau de schizofrenie si de cei cu boala bipolara ca fiind o sursa majora de confort psihologic in timpurile in care ei se chinuiau cel mai mult cu propriile boli.

Atunci cand sunt incluse intr-o rutina psihologica de grija, s-a dovedit ca animalele de companie pot ameliora simptomele si incurajeaza stapanii sa isi abordeze boala prin metode mai sanatoase. Au aratat ca ofera companie fara prejudecati in momentele in care interactiunea umana devenea dificila.

„Atunci cand ma simt cel mai prost, apar ele si sunt minunate pentru ca nu pleaca de langa tine pentru 2 zile,” a spus unul dintre participanti despre cei doi caini si doua pisici ale sale. „Pur si simplu stau cu mine pana cand sunt pregatit sa imi revin.”

S-ar putea sa va sune simplu, dar ar fi foarte dificil de egalat nivelul de devotament si grija pe care animalele le ofera oamenilor.

Helen Brooks, un cercetator de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, care studiaza sanatatea mentala si care este autoarea studiului, a confirmat ca „Majoritatea simt o legatura emotionala profunda cu animalele lor de casa, conexiune diferita fata de cea pe care o simteau fata de prieteni sau familie.”

A tinut sa mentioneze importanta senzatiei de scop pe care un animal de companie o confera. „Rutina pe care aceste animale o implica este foarte importanta pentru stapani. Trezirea de dimineata pentru a le hrani, pentru a le ingriji si pentru a le plimba, ii ajuta sa se organizeze si le formeaza un scop, pe care altfel nu le-ar avea.”

Pentru o persoana suferinda de o boala mentala – sau chiar pentru una care nu sufera – detinerea unui animal care sa depinda de ea este o o forta puternica ce influenteaza increderea in sine.

Diferenta pe care o facem in vietile animalelor noastre de companie ne poate ajuta sa ne privim intr-o maniera mai pozitiva.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii au intervievat peste 50 de persoane care sufereau de boli mentale cronice si severe.

Acestia au fost rugati sa completeze unele diagrame – alcatuite din cei care ofereau participantilor sustinerea emotionala, acompaniament si sfaturi – prin care explicau sistemul lor de suport social. Fiecare diagrama il avea pe participant in centru.

In jurul lor, trei cercuri pentru a reflecta diferitele niveluri de apropiere a tovarasilor sai.

Aproape jumatate dintre participanti isi notasera animalele de companie ca fiind parte din sistemele lor de sustinere sociala.

Dintre acestia, 60% isi plasasera animalele in centrul cercului social, impreuna cu cei mai apropiati prieteni si membrii ai familiei. Alti 20% ii plasasera in afara, in cel de-al 2-lea cerc.

Brooks a sperat ca aceste descoperiri sa incurajeze mai multi asistenti sociali sa ia in considerare includerea animalelor de companie in planurile de ingrijire pentru persoanele cu boli mentale.

Dean Koontz a explicat, „Indiferent cat de apropiati ne simtim de o alta persoana, foarte putine relatii umane au atat de putine neintelegeri, dezaprobari si frustrari precum sunt cele pe care le putem avea cu un caine bun. Putini oameni se ofera pe ei insisi precum o fac cainii.” Cine nu s-ar bucura de un astfel de tovaras?
Un animal de companie poate fi mai mult decât doar un tovarăș – poate oferi un sentiment de scop, rutină și responsabilitate. Aceasta poate fi vitală în special pentru cei care se luptă cu boli mentale, unde structura zilnică și responsabilitățile pot ajuta la stabilizare și organizare. În plus, devotamentul și afecțiunea pură oferită de animale pot fi o sursă inestimabilă de confort și sprijin în momentele grele. Este important pentru profesioniștii din domeniul sănătății să recunoască aceste beneficii și să încorporeze animalele de companie în planurile de îngrijire, acolo unde este posibil.

7 thoughts on “Beneficiile animalelor de companie pentru sănătatea mentală

  1. Am fost impresionat de statisticile prezentate in articol despre cantitatea de deseuri electronice generate anual la nivel global. Este alarmant sa vedem cat de mult impact au produsele electronice asupra mediului si trebuie sa luam masuri urgente pentru a contracara aceasta problema.

  2. Ma bucur ca s-a abordat subiectul reciclarii electronice, deoarece este un aspect adesea ignorat. Este esential sa fim responsabili si sa ne asiguram ca echipamentele electronice vechi sunt reciclate corect pentru a reduce poluarea.

  3. Articolul este foarte informativ si mi-a deschis ochii cu privire la impactul pe care il are tehnologia asupra mediului inconjurator. Este important sa constientizam cum alegerile noastre zilnice pot afecta planeta in mod negativ.

  4. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol si de modul in care sunt argumentate ideile expuse. Recomand tuturor sa il citeasca pentru a intelege mai bine contextul discutat.

  5. Cred ca este important sa discutam deschis despre subiectele abordate in acest articol si sa ne informam corect pentru a putea lua decizii informate. Multumesc autorului pentru efortul depus in realizarea acestui material.

  6. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a oferit multe informatii utile despre un subiect pe care nu il cunosteam foarte bine. Voi reveni cu siguranta pentru a citi mai multe articole de pe acest site.

  7. Articolul este foarte interesant si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Am apreciat modul in care autorul a prezentat informatiile si argumentele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *